Un joc foarte provocator atât pentru copii cât și pentru părinți
Un joc foarte provocator atât pentru copii cât și pentru părinți
Uneori activitățile matematice se pretează desfășurării lor în natură sau în afara mediului sălii de clasă, alteori ieșirea în natură poate fi doar o diversificare a activității matematice cu impact asupra implicării copiilor și a percepției acestora asupra activității matematice.
Exemple de astfel de activități:
Am desfășurat astfel de activități și eficiența lor a fost mare, copiii s-au implicat și activitatea le-a rămas în minte ca una deosebită despre care au vorbit părinților iar obiectivele noastre matematice au fost atinse. Desigur că eu aici am dat doar câteva exemple de idei, dar activitatea trebuie minuțios pregătită pentru a avea eficiența maximă, astfel încât să fie percepută ca o activitate matematică și nu doar ca o ieșire din mediul sălii de clasă.
Printre ingredientele care ne ajută să îi facem pe copii să se implice cât mai mult în activitățile matematice este și libertatea de a alege exercițiile și problemele pe care le au de lucrat în mod individual, în clasă sau acasă, sau ordinea în care să le rezolve, dintr-o listă de exerciții și probleme propuse.
Astfel, mai ales în perioadele de recapitulare, putem oferi liste (oferta zilei am numit-o noi) din care elevii să aleagă un număr prestabilit de exerciții și probleme pe care să le rezolve în mod individual sau chiar în perechi.
O altă libertate pe care le-o putem acorda este și alegerea numărului de exerciții sau probleme dintr-un anumit tip, pe care să le exerseze individual dintr-o listă care cuprinde mai multe tipuri de exerciții și probleme, făcându-i să conștientizeze că exersarea este necesară pentru consolidarea unor cunoștințe și deprinderi matematice lăsându-i pe ei să aprecieze unde au nevoie de mai multă exersare punându-i la sfârșit să și motiveze verbal alegerea. În aceste situații putem chiar permite lucrul în perechi, copiii putându-se ajuta cu explicații fără să rezolve aceleași exerciții și probleme.
Desigur că nu vor alege poate bine sau în folosul lor din prima astfel de activitate, dar dacă îi obișnuim dându-le din când în când astfel de cerințe și discutând alegerile lor, ei vor deveni mai conștienți de capacitățile lor și mai interesați de îmbunătățirea și îmbogățirea cunoștințelor.
Pentru unii poate sună utopic, dar eu vă asigur că am lucrat astfel cu copiii și funcționează. Am câștigat în timp încrederea că elevii știu să aleagă dacă se discută cu ei, dacă li se cere părerea, dacă sunt implicați în dezvoltarea lor.
Extragerea de bilețele
Tot pentru înviorarea orei de matematică, elevilor noștri le-a plăcut tare mult să lucreze cu plicurile sau cu bilețelele. Sarcinile de lucru pentru munca individuală au fost puse pe bilețele, uneori cu grade diferite de dificultate sau pe categorii de cerințe, iar copiii le-au extras din diferite recipiente (plicuri, coșuri, săculeți etc), le-au lipit pe caiet sau pe fișe tematice și le-au rezolvat. Pe fiecare bilețel era o singură cerință și fiecare lucra în ritmul propriu cât mai multe bilețele.
Un avantaj este și faptul că fiecare lucrează exerciții diferite și atunci munca este într-adevăr individuală.
De exemplu, într-o zi tematică cu buburuza, la matematică au avut de decorat buburuza cu cât mai multe buline matematice pe care le-au extras din plicuri. Au fost plicuri care conțineau probleme, probleme de limbaj matematic, aflarea numărului necunoscut, ordinea efectuării operațiilor. Pentru o grupă de elevi fiecare bilet avea alte numere, ei luau câte o bulină din fiecare plic iar in timpul rămas puteau alege să extragă din oricare din plicuri. (clasa a II-a)
Toamna, au avut de decorat un copac cu furnze matematice.
De Paște au avut de extras ouă matematice din coșul cu ouă de Paște.
De Moș Nicolae au avut plicuri cu cizmulițe, steluțe și clopoței.
Vara, de exemplu, in perioadele de recapitulare puteți să le oferiți copiilor cireșe matematice.
Această activitate implică pe lângă matematică și abilitățile practice uneori (uneori ei decupeaza bilețelul), și arte (coloreaza), iar dacă sunt însoțite și de o prezentare puțin tematică a cerințelor copiii lucreaza cu mult drag, se implică 100%.
La sfârșitul activității copiii se adună în semicerc și se discută unele cerințe, se prezintă dificultățile întâmpinate, soluționări, cât de mulțumiți sunt de munca realizată etc, se pot face și verificări prin schimb de caiete.
Iată un mesaj matematic care întâmpină copiii la "Întâlnirea de dimineață", în Step by Step, moment care poate fi folosit pentru introducerea unor noțiuni noi prin joc! Activitatea are loc în semicerc iar mesajul este afișat în așa fel încât să fie văzut de către toți copiii.
Mesajul este al doilea moment al "Întâlnirii de dimineață", primul fiind stabilirea datei și completarea calendarului, moment despre care am scris aici.
Salutul oferă prilejul pentru definirea și introducerea în vocabular a unor cuvinte noi din câmpul lexical al temei, în acest caz cuvântul "punctuali".
Se observă mesajul (dacă sunt obișnuiți cu observația, copiii vor face multe precizări legate de mesaj, de la imagine până la așezare în pagină și semne de puctuație). Apoi se citește și se completează.
Cele două jocuri se explică de către învățător și se exemplifică cu ajutorul copiilor. Fiecare copil sau fiecare pereche primește ceasul de jucărie și joaca poate începe! (copiii sunt lăsați să se joace liber câteva minute după care se joacă frontal, un copil va spune ora și ceilalți vor potrivi ceasul, sau câte un copil va arăta o ora iar ceilalți o vor citi. Pot preciza și ce activitate ar putea avea loc la acea oră într-o zi de lucru sau într-o zi de sfârșit de săptămână).
La sfârșitul activității copiii se vor delecta cu noutățile aduse de colegi, moment în care unii vor vorbi în fața clasei iar ceilalți vor asculta, vor pune întrebări, vor face sugestii și recomandări referitor le cele prezentate.
Formularea cerințelor pentru tema de vacanță este foarte importantă pentru a-l determina pe copil să se implice 100% în realizarea ei.
Exemple de teme de vacanță care ne ajută să îi facem pe copii să conștientizeze locul și importanța matematicii în viața de zi cu zi - Jurnalul matematic:
Copiii trebuie îndrumați să verifice jurnalul matematic periodic pentru a vedea dacă mai pot nota ceva legat de timpul petrecut în vacanță.
În prima săptămână de școală aceste jurnale pot fi prezentate, discutate, puse într-o expoziție pentru a putea fi observate de către colegi și apreciate prin comentarii pe post-it-uri atașate.
Un astfel de jurnal poate fi chiar deschis pe internet ca un jurnal colectiv și fiecare copil să completeze cu experiențele proprii (la clasele mai mari, dacă există acces la un computer din partea fiecărui copil și cunoștințele necesare introducerii informațiilor) și în acest caz, copiii pot vedea postările tuturor colegilor, fiind astfel mult mai câștigați.